Etiske retningslinjer og varsling i VIPartiet

Etiske retningslinjer

VIPartiet har noen grunnleggende forventninger til personlig adferd i tillegg til noen presiseringer.  

Grunnleggende forventninger

1. Du er kjent med disse og VIPartiets øvrige retningslinjer, og medvirker til at de blir fulgt.

2. Du er kjent med VIPartiets program. 

3. Du etterlever partiets retningslinjer og vedtekter.

4. Du avstår fra handlinger eller ytringer som kan svekke tilliten til VIPartiet.

5. Du behandler alle med høflighet og respekt.   

6. Du søker å påvirke medlemmer og samarbeidspartnere til å holde en høy etisk standard i sitt virke.  

 

Presiseringer  

Diskriminering og trakassering 

VIPartiet aksepterer ingen form for trakassering, diskriminering eller annen utilbørlig adferd overfor personer du forholder deg til. VIPartiet legger til grunn at uønsket seksuell oppmerksomhet er seksuell trakassering.   

Mobbing

Mobbing skal ikke forekomme i VIPartiet. VIPartiet skal være en organisasjon som evner å skape et trygt og godt miljø for medlemmene sine.   

Rusmidler  

Du er forsiktig i din omgang med alkohol og viser deg ikke beruset på møter eller i arbeidstiden. Du skal ta hensyn til dem som av ulike grunner ikke drikker alkohol. VIPartiet har nulltoleranse for narkotika.   

Integritet  

Som VIPartiet-tillitsvalgt skal du ikke behandle en sak eller søke å påvirke avgjørelsen dersom du er inhabil eller andre særegne forhold foreligger som svekker tilliten til din uavhengighet.   

Gaver  

Du sier nei takk til gaver eller andre goder som kan oppfattes som utilbørlige fordeler med bakgrunn i din posisjon som tillitsvalgt.   

Styreverv, bijobber og betalte oppdrag  

Som folkevalgt er du åpen om styreverv, bijobber og betalte oppdrag, og oppgir relevante økonomiske interesser. Er det taushetsbelagt informasjon knyttet til slike interesser, har du et særskilt ansvar for ikke å komme i inhabilitetsposisjon. Ansatte i VIPartiet skal klarere det nevnte med nærmeste overordnede. Folkevalgte tilstreber å registrere økonomiske interesser i eksisterende registre.   

Rollen  

Tillitsvalgte må ha et bevisst forhold til at de oppfattes å representere VIPartiet også i sammenhenger som ikke direkte kan knyttes til arbeidet for VIPartiet. Handlinger, holdninger og utsagn vil hefte ved både tillitsvalgte og VIPartiet selv om de er foretatt eller kommet til uttrykk i privat sammenheng.   

 Med roller, titler, posisjoner og alder følger makt. Mange ser opp til og har stor respekt for mennesker med makt. Vær særlig bevisst på en ubalanse i maktforholdet i din omgang med andre. Ledere må ikke utnytte sin posisjon til å oppnå utilbørlige fordeler. Ikke misbruk din posisjon.   

Ledere og andre med sentrale tillitsverv skal utvise stor forsiktighet dersom nære relasjoner, og særlig seksuelle relasjoner, innledes i forbindelse med arbeidet i partiet eller partiarrangementer. Store aldersforskjeller tilsier ekstra varsomhet.  

Ivaretakelse av de yngste  

Tillitsvalgte har et ekstra ansvar på arrangementer der medlemmer fra VIPartiets ungdomsorganisasjon er til stede fordi man kan oppfattes som forbilde og skal opptre deretter. Mindreårige skal ikke under noen omstendigheter ha tilgang til alkoholholdige drikkevarer.   

Ved partiarrangementer der VIPartiet ungdomsorganisasjon deltar, bør det - som en del av det sosiale tilbudet - tilrettelegges for aktiviteter. Tilbudets innhold ivaretas av VIPartiet ungdomsorganisasjons sekretariat på nasjonalt nivå og VIPartiet ungdomsorganisasjons fylkesledelse på lokalt nivå.   

Seksuelle tjenester  

VIPartiets tillitsvalgte kjøper ikke seksuelle tjenester.   

 

Sosiale medier  

1. Ikke legg ut støtende informasjon om medlemmer, ansatte eller tillitsvalgte.  

2. Ikke bruk sosiale medier som en kanal for misnøye.   

3. Husk hvem du jobber for eller representerer. Så lenge du har verv i partiet vil det du sier alltid bli assosiert med partiet.  

4. Tenk på at «alle» kan lese det du legger ut.  Kan det du skriver stå i VG, kan det stå i sosiale medier.  

5. Alkohol og sosiale medier hører ikke sammen.  

  

Nominasjon / valg  

Det er en demokratisk rett å kjempe for eget eller andres kandidatur.  Negativ omtale av kandidater på VIPartiets liste for å fremme eget eller andres kandidatur aksepteres ikke.  

For å sikre at kandidatene er kjent med de regler og normer som gjelder, utarbeides en samarbeidsavtale som sendes kandidaten umiddelbart etter at vedkommende har akseptert å delta i nominasjonsprosessen. I tillegg til å referere til disse etiske reglene, bør også samarbeidsavtalen inneholde de plikter og rettigheter man har som kandidat på VIPartiets liste. Kandidaten er ikke aktuell kandidat med mindre vedkommende har akseptert og underskrevet samarbeidsavtalen for tillitsvalgte i Velferd og Innovasjonspartiet.  

Det er lokallagets nominasjonsmøte som vedtar hvem som skal stå på lokallagets liste. Det er fylkeslagets nominasjonsmøte som vedtar hvem som skal stå på fylkeslagets og stortingsvalgdistriktets liste. Når listen er nominert, er det alles plikt å respektere det resultat nominasjonsmøtet har kommet frem til.   

Kandidatenes oppgave er å arbeide for å fremme og markedsføre VIPartiets politikk samt listen i sin helhet som et redskap til å gjennomføre VIPs politikk. Det er god tone å snakke for - ikke imot kandidater som er nominert på VIPartiets liste.  Kampanje for eget kandidatur skjer i den grad det ikke går utover innsats for VIPartiets valgkamp eller listen som helhet.  

VIPartiets sekretariat må ikke delta i spredning av materiell som fremmer enkeltkandidater på bekostning av andre navngitte, eller grupper av kandidater.  

  

  

Varsling

Varsling er å gå videre med mistanke eller visshet om kritikkverdige forhold til noen som kan gjøre noe med det. Med kritikkverdige forhold menes brudd på Norges lover, VIPartiets vedtekter og reglement, eller brudd med VIPs partikultur og etiske retningslinjer. Overtredelsen kan gjelde både personlig adferd, politisk eller organisatorisk overtramp. 

  

Rett og plikt til å varsle 

VIPartiet oppfordrer alle til å varsle om kritikkverdige forhold så tidlig som mulig fordi det kan være positivt for de impliserte å rydde opp i et kritikkverdig forhold så tidlig som mulig. VIPartiet er heller ikke tjent med at kritikkverdige forhold i organisasjonen holdes skjult. Den som varsler skal ikke møte represalier for dette.  

Du plikter å vurdere forhold i fortid og nåtid knyttet til egen person som er av en slik art at andres tillit til deg ville vært svekket om det var kjent. Slike forhold skal den enkelte selv melde fra om. Åpen varsling vil normalt sikre den beste saksgangen, og et bedre resultat for alle involverte. Hvem varsleren er, skal likevel håndteres fortrolig med mindre varsler selv ønsker å bli gjort kjent. Varsler skal ha tilbakemelding om den videre håndtering så snart som mulig.  

 

Hva skal det varsles om? 

 Det kan varsles om forhold som:  

  • Diskriminering, mobbing, trakassering (inkludert seksuell trakassering)  
  • Maktmisbruk eller annen uakseptabel atferd  
  • Brudd på partiets retningslinjer, vedtekter, eller politiske program.  

  

Alle medlemmer og tillitsvalgte har plikt til å varsle om forhold som:  

  • Skjellig grunn til mistanke, eller kunnskap om, økonomisk mislighold eller andre brudd på offentlige lover og regler i partiets organisasjon og aktivitet. 
  • Handlinger som medfører fare for liv og helse 
  • Skader VIpartiets omdømme eller integritet 
  • Svekker tilliten til en selv eller andre tillitsvalgte i partiet.   

Hvordan håndteres varsler? 

  • Varsler behandles konfidensielt og er underlagt taushetsplikt.  
  • Varsleren har rett til å be om støttekontakt og skal informeres om tilsvarsretten for den/de det varsles om.