NRKs paradoks: De kjemper mot ensomhet – men isolerer løsningene

Ensomhet fortjener mer enn et fokus i valgkampen. Den fortjener en åpen debatt hvor alle partier – ikke bare de med mediekontakter – får muligheten til å forklare hvordan deres politikk påvirker ensomhet.

Eva-Elisabeth Larsgård, stortingskandidat for Velferd og Innovasjonspartiet

Eva-Elisabeth Larsgård, stortingskandidat for Velferd og Innovasjonspartiet

Foto: Privat

Eva-Elisabeth Larsgård, stortingskandidat for Velferd og Innovasjonspartiet
Publisert 16. mai 2025 kl. 15:35
Oppdatert 16. mai 2025 kl. 18:33

Eivind Trædal, MDG-politiker, kritiserer NRK for det han beskriver som «PR-jippo» i forbindelse med programmet om ensomhet som følger Else Kåss Furuseths nye politiske parti, Ensomhetspartiet.

Til tross for at NRK understreker at de ikke fokuserer på partiet og at programmet sendes etter valget, får Ensomhetspartiet indirekte betydelig gratis reklame som andre partier utenfor Stortinget ikke får. Trædal mener dette kan skape en skjevhet i valgkampen, og at det er alvorlig at en offentlig kringkaster promoterer et politisk prosjekt med kjente profiler.


MEN ensomhet er mer enn en mediesak – NRK må vise hele kartet

 

VI takker Else Kåss Furuseth for å kaste lys over ensomhetens komplekse realitet. Men mens NRK hyller et nytt parti med én profil, skaper de utilsiktet en annen form for ensomhet: den politiske ensomheten for de som står utenfor medielyset – både mindre partier og de som ikke er representert på Stortinget.

 

Jeg taler ikke bare for mitt parti, VIPartiet, men for alle stemmer som blir ekskludert fra demokratiet gjennom medienes maktspill.

 

Når allmennkringkasteren, som bør være talerør for mangfold, i stedet forsterker én stemme, lider demokratiet. Et samfunnsproblem reduseres til en enkel TV-kampanje, mens de tverrpolitiske løsningene som virkelig kan gjøre en forskjell, forblir usynlige.

Ensomhet Daniel Martinez For Unsplash+

Ensomhet må forebygges. Bilde: Daniel Martinez for Unsplash+

Foto: Daniel Martinez for Unsplash+

Ensomhet er ikke én sak – det er samfunnstoffet.  
Det er fristende å fokusere på behandling av ensomhet: flere psykiatriske plasser, krisehjelp og tiltak for selvmordsforebygging.

Men dette er som å tørke opp vannet uten å lukke kranen. Hvorfor diskuterer vi ikke hvordan vi kan stenge kranen?

 

For å kunne motvirke ensomhet trenger vi politikk på de fleste felter.

Det handler ikke bare om helse, men også om utdanning, boligpolitikk, arbeidsliv, sosialt fellesskap med mer. Vi trenger systemendringer som forebygger ensomhet før den utvikler seg til en krise. Her savner jeg et viktig perspektiv fra "Ensomhetspartiet". De har mye fokus på behandling av ensomhet, men lite på forebygging. Dette er en kritisk mangel.

Forebygging handler ikke bare om å tilby tjenester når ensomheten har satt inn, men om å skape et samfunn der ensomhet ikke får fotfeste i utgangspunktet.

 

NRKs paradoks: De kjemper mot ensomhet – men isolerer løsningene.  
Når NRK prioriterer underholdning fremfor nyanser, skjer det to ting:  
1.    Ensomhet blir en karriereplattform for én stemme.  
2.    De som besitter løsninger – fra medikamentfordeling til byplanlegging – blir utelukket fra debatten.

 

Hvorfor skal ett parti med én profil få monopol på mikrofonen i ensomhetsdebatten, mens andre, som har konkrete planer for hvordan rusomsorg, distriktsutvikling, arbeidsliv etc kan motvirke ensomhet, må kjempe for å bli hørt?

Til NRK: Vis hele kartet – ikke bare én rød prikk.  
Ensomhet fortjener mer enn et fokus i valgkvartalet. Den fortjener en åpen debatt hvor alle partier – ikke bare de med mediekontakter – får muligheten til å forklare hvordan deres politikk påvirker ensomhet.

La oss slutte å isolere både problemet og demokratiet.

Eva-Elisabeth Larsgård
Stortingskandidat
Velferd og Innovasjonspartiet