Hva betyr den svake kronekursen for strømprisen?
Den svake kronen skaper i realiteten en uforutsigbar ekstra skatt som rammer både bedrifter og borgere.

I løpet av de siste 10-15 årene har den norske kronen svekket seg betydelig mot både Euro og Amerikanske dollar. Når strømprisen fastsettes i Euro og har økt kraftig de siste årene, er det naturlig å spørre hvor mye av prisøkningen er en følge av en svekket krone.
Vi tar utgangspunkt i den gjennomsnittlige strømprisen for desember i 2024 og januar i 2025 i det dyreste prisområdet, NO2, 93,13 øre per kWh i desember og 97,25 øre per kWh i januar.
Dersom vi hadde måttet betale det samme for Euroen som i januar 2013, ville strømprisen vært 58,56 og 61,12 øre per kWh for desember og januar. Det er 37 – 38 % lavere strømpris enn den vi blir belastet i dag.
Norske strømkunder straffes hardt
Som følge av den svake kronen er det stort sett staten som direkte eller indirekte har glede av den svake kronen. Vi synes det hadde vært rimelig om staten hadde garantert en gitt Eurokurs for norske strømkunder – det fremstår som om staten har påført sine borgere en ekstra skatt ved å sørge for en svak krone.
Dersom vi ikke setter Eurokursen til det laveste nivået, men aksepterer en Euro-kurs som var gjennomsnittskursen før 2013 ved utregning av strøm, kan kursen settes til 8,00 kr. Med en snittkurs på 11,56 kr per Euro for 2024 ville det gitt 31 % lavere strømregning for 2024. For 2025 vil en slik ordning trolig bety et kutt på en tredjedel av strømregningen.
Fordelen med en slik ordning er at den ikke stimulerer til et høyt forbruk når det er lite tilgjengelig strøm, og en slik ordning gjør det fortsatt lønnsomt å iverksette tiltak for energiøkonomisering. Det er selvfølgelig også mulig å legge inn en makspris som er høy nok til at den fortsatt stimulerer til å redusere strømforbruket – for eksempel 3 kr per kWh.
Vi mener at dette bør være en universell ordning som både skal gjelde bedrifter, hytter og primærhusholdninger. Den svake kronen skaper i realiteten en uforutsigbar ekstra skatt som rammer både bedrifter og borgere. Den er etter vår mening urimelig, og i særdeleshet er den «ekstra skatten» svært skadelig for næringslivet.
Erik Hexeberg