Grunnloven først – ikke global styring
Norge står nå overfor to alvorlige inngrep i vår nasjonale suverenitet og grunnlovs baserte rettsorden.

Justitia skal være upartisk og rettferdig.
Foto: Feyza Yildirim on Unsplash
De er: WHO-avtalen om pandemihåndtering, og et nytt lovforslag som gir regjeringen makt til å beordre sivile borgere mellom 18 og 72 år – med ekstraordinære fullmakter som overstyrer andre lover.
Begge tiltakene skjer med et bakteppe av kriser og beredskap. Men skal vi virkelig godta at grunnleggende prinsipper i Grunnloven – som maktfordeling, folkesuverenitet og rettssikkerhet – svekkes under dekke av kriseberedskap?
Grunnloven er Norges høyeste rettskilde. Den slår fast at all makt skal utgå fra folket, og at Stortinget er den lovgivende makt. Nå ser vi en utvikling der regjeringen gis myndighet til å sette til side både eksisterende og fremtidig lovgivning – og der overnasjonale avtaler får økende innflytelse over norsk politikk, uten at befolkningen er fullt informert eller hørt.

Grunnloven er Norges høyeste rettskilde.
Foto: Yunus Tug on Unsplash
WHO-avtalen om pandemi håndtering gir regjeringen en sterkere rolle i fremtidige kriser. Men hvem kontrollerer hvilke tiltak som anbefales eller påtvinges? Hvem sikrer at våre egne helsemyndigheter fortsatt har det siste ordet? Og hvor i denne prosessen står rettighetene til innbyggerne?
Vi må stille spørsmål:
Hva skjer med ytringsfrihet, bevegelsesfrihet og personlig autonomi når det blir opp til en global organisasjon – eller en regjering med utvidede fullmakter – å definere hva som er akseptabel atferd i en krisesituasjon?
Velferd og Innovasjonspartiet mener at det er i krisetider Grunnloven må stå sterkest. Vi kan ikke tillate at prinsippene om folkestyre og maktfordeling vannes ut for å gjøre beslutningsprosessene «mer effektive». Det kan virke praktisk – men det er farlig.
Nasjonal suverenitet må ikke avvikles stille og gradvis. Det er fullt mulig å samarbeide internasjonalt og sikre beredskap – uten å gi fra seg kontroll over nasjonal lovgivning eller tvinge gjennom lover som svekker grunnloven.
Grunnloven ble skrevet av mennesker som kjempet for frihet, selvstyre og rettssikkerhet. Vi skylder både dem – og fremtidige generasjoner – å beskytte den.
Thomas Hellevang
Stortingskandidat for VIPartiet